Biznis magazín o podnikaní a financiách

Akým smerom sa uberá gastronómia? Trendom sú ekologické obaly a kraftové krabice na zákusky

V posledných rokoch zaznamenal priemysel balenia potravín významné zmeny v dôsledku meniacich sa požiadaviek v nákupnom správaní spotrebiteľov. Do popredia sa dostali faktory ako je bezpečnosť potravín, trvanlivosť a udržateľnosť. Na ne sa zákazníci stále viac zameriavajú, a tak vytvárajú nové trendy v odvetví obalových materiálov. Spotrebiteľský dopyt po udržateľných obaloch poháňa podniky, aby napredovali s inovatívnymi riešeniami a využívali biologicky rozložiteľné a kompostovateľné materiály.

Akým smerom sa uberá gastronómia? Trendom sú ekologické obaly a kraftové krabice na zákusky
(zdroj: unsplash.com)

Prírodné materiály

Jedným z najzaujímavejších trendov sú obalové materiály vytvorené na biologickej báze, čo je vlastne obal vyrobený z prírodných zdrojov. Často sa vyrábajú s použitím materiálov na rastlinnom základe, ako je napríklad bambus, cukrová trstina, bagassa a morské riasy. Znamená to, že obaly sa môžu ľahko biologicky rozložiť a nemajú negatívny vplyv na životné prostredie. Predpokladá sa, že rastlinné menu boxy, taniere a misky na polievku budú v nasledujúcich rokoch stále populárnejšou voľbou, pretože majú potenciál nahradiť plastové a polystyrénové obaly. Vyznačujú sa skvelými vlastnosťami, napríklad taká bagassa (materiál, ktorý vzniká ako odpad pri spracovaní cukrovej trstiny) je recyklovateľná do niekoľkých týždňov a obalové materiály z nej môžete pokojne vložiť aj do mikrovlnky. Zvládne teplotu až do 100°C!

Recyklovateľné krabice

Takéto obaly sa dajú premeniť späť na suroviny na opätovné použitie. Sem patria napríklad obalové materiály z papiera, kraftu a vlnitej lepenky. Ak na svojej prevádzke máte papierové prestieranie na stôl, teraz môžete vyskúšať napríklad aj kraftové krabice na zákusky. Kraft je elegantný materiál a navyše šetrný voči prírode. Takéto krabice sú nielen ekologické, ale aj veľmi praktické. Na trhu nájdete viacero variant: s potlačou, aj bez nej. Krabicu z vlnitej lepenky z hladkého bieleho papiera si môžete ozdobiť podľa svojich predstáv, napríklad potlačiť svojím vlastným logom. Vďaka odolnému materiálu zvládne aj ťažší náklad, a preto sa nemusíte báť, že by sa roztrhla. Keďže ide stále o papier, je možné ju bezpečne recyklovať.

Kompostovateľný plast

Kompostovateľné obaly sú navrhnuté tak, aby boli udržateľnejšou možnosťou. Sú netoxické a vytvárajú menšie znečistenie tým, že sa rozkladajú do pôdy. Veľa kompostovateľných obalov na potraviny je vyrobených z polyméru nazývaného kyselina polymliečna (PLA). PLA sa však nedá rozložiť v typickom prostredí domáceho kompostovania. Potrebuje k tomu teplotu nad 60 °C a špeciálne priemyselné zariadenie, ktoré ho najskôr rozdrví a potom spracuje pri trvalo vysokých teplotách. Našťastie sú takéto komerčné kompostovacie zariadenia čoraz rozšírenejšie. Poháriky z PLA sú priehľadné, majú odolnosť do 40 °C, vysoký lesk a sú vhodné predovšetkým na studené nápoje.

Opakovane použiteľné obaly

Recyklácia je síce skvelá, ale jej proces stále vyžaduje energiu a vytvára znečistenie. Naproti tomu, udržanie obalov potravín mimo odpadového cyklu a ich opätovné použitie v pôvodnej forme, je vždy lepšou možnosťou. Aby bol však obal opätovne použiteľný, musí byť robustný. To často vylučuje papier ako vhodnú možnosť, pričom spoločnosti uprednostňujú materiály ako nehrdzavejúca oceľ, silikón a sklo. Vysoké náklady a pohodlie zákazníkov sú dve z najväčších bariér pri šírení opakovane použiteľných obalov. Smer, ktorým sa aktuálne uberá gastronómia je jednoznačne udržateľnosť. Aj keď vaša prevádzka nedisponuje opakovane použiteľnými obalmi, môžete byť ekologickí. Znížte vašu uhlíkovú stopu používaním menšieho množstva materiálu pri balení vašich donášok. Obmedzite neekologické vnútorné výplne, plastové obaly a používajte väčší podiel ekologických materiálov (t. j. z plastu prejdite na bioplast alebo papier).

Komerčný článok